Historie

In februari 1902 werd bij de Kamer van Koophandel in Haarlem een Aalsmeerse boekhandel ingeschreven. Oprichter was de heer C. Veer en het adres van vestiging Zijdstraat 10.

 

In 1931 werd de kantoorboekhandel verkocht aan Johannes Wesselius. Wesselius was oprichter en hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant. De jonge journalist (29) en zijn vrouw (28) zetten samen de boekhandel voort onder een nieuwe naam: Aalsmeers Boekhuis. In het pand werd tevens het kantoor van de krant gevestigd. In het naastgelegen pand, Zijdstraat 12, was het Aalsmeerse postkantoor gehuisvest.

 

Tijdens de oorlog werd de krant door de bezetter verboden. Omdat hij contacten onderhield met het verzet werd Johannes Wesselius in mei 1941 opgepakt en gevangen gezet in de strafgevangenis ‘Het Oranjehotel’ in Scheveningen. Zijn vrouw bleef de zaak voortzetten. In december 1941 kwam Wesselius weer vrij en samen zetten zij de schouders er weer onder.

 

De grote verhuizing van nummer 10 naar 12 vond plaats in 1971 toen Aalsmeers Boekhuis het postkantoor kocht en daarin een moderne boekhandel vestigde die kon wedijveren met ‘de stad’. Inmiddels had zoon Ernie Wesselius met zijn vrouw Hannie het roer overgenomen. Moderne communicatiemiddelen deden hun intrede. Het Boekhuis behoorde bij de eerste boekhandels die werkten met een computer.

 

Door gebrek aan opvolging ging het echtpaar Wesselius op zoek naar een nieuwe eigenaar. Vanaf 2001 werd de boekhandel voortgezet als Plantage Boekhandel onder leiding van de familie Draijer, met als vast gezicht in de winkel Ank van der Woude.

 

Per 1 juli 2009 werd de winkel overgenomen door Constantijn Hoffscholte, die met de naam Boekhuis Aalsmeer een duidelijke verwijzing maakte naar het rijke verleden van de zaak. Op die manier bleef de boekhandel behouden voor Aalsmeer, in de Zijdstraat waar het al ruim honderd jaar thuishoort.

 

In 2017 gaf Constantijn te kennen zich te willen toeleggen op zijn oorspronkelijke werk als journalist. Per 1 juli 2017 kreeg het Boekhuis een nieuwe eigenaar in de persoon van Angèle Aartman, die reeds acht jaar als vaste medewerker aan de winkel verbonden was. Met Angèle begon het Boekhuis  aan een nieuw hoofdstuk.

 

Maar helaas heeft Angele met pijn in het hart de beslissing genomen om Boekhuis Aalsmeer per 1 december 2023 te sluiten. De laatste jaren heeft ook de nieuwe manier van lezen, waarbij boeken vooral online besteld of met een e-reader gedownload worden, het runnen van een boekwinkel moeilijker gemaakt. Die ontwikkeling heeft in de coronatijd, ondanks alle steun van de vaste klanten, nog een duwtje in de rug gekregen. Daar kun je als kleine boekhandel niet tegenop. 

 

Aalsmeer Centrum verliest een echte boekwinkel. Het is wat het is maar jammer is het zeker.